Teamtraining Psychosociale hulphond

Zelf je Psychosociale hulphond opleiden, hoe werkt dat? //

Bruine labrador psychosociale hulphond zit en kijkt naar eigenaar

Bij Stichting Fivel zijn we gespecialiseerd in de psychosociale hulphond voor mensen met autisme (ASS) en/of PTSS. 
Een psychosociale hulphond kan helpen met het vergroten van je zelfstandigheid en het aangaan van spannende situaties. Zo kunnen mensen samen met hun assistentiehond:

– Zelfstandig naar de supermarkt en andere winkels gaan
– Reizen met het openbaar vervoer
– (Weer) een opleiding gaan volgen
– Dagbesteding of werk aangaan
– Minder afhankelijk zijn van begeleiding, familie en vrienden
– Buiten weer een gevoel van veiligheid ervaren
– Minder eenzaam voelen

Bij ons kun je terecht voor professionele begeleiding om je hond op te leiden tot psychosociale hulphond. Dit wordt ook wel teamtraining genoemd. Dit is een traject dat ongeveer 2 jaar duurt, waarin je de hond van puppy af aan al bij je thuis hebt. Het is mogelijk om met een (jong)volwassen hond het traject te starten. Daarnaast is het ook mogelijk om de hond, gedeeltelijk of helemaal, intern door ons op te laten leiden.

Een assistentiehond gaat overal met je mee naartoe. Een goede socialisatie en opvoeding is daarom erg belangrijk. Naast basisvaardigheden moet je hond ook specifieke hulphondtaken leren. Welke dit precies zijn, hangt af van wat jij nodig hebt. We maken samen een trainingsplan dat we afstemmen op jouw wensen en behoeftes. Wij helpen jou en jouw hond om een hecht team te worden!

Hieronder lees je hoe een traject eruit gaat zien.

Fase 1 // Voorbereiding

Bruine doodle puppy ligt op het gras.

Het begint met een eerste vrijblijvende kennismaking. Hier kan je al je vragen aan ons stellen. Ook zullen wij vragen voor jou hebben om erachter te komen wat je hulpvraag is en of onze stichting hierbij kan helpen. 

Als jij ervoor kiest om bij ons je psychosociale hulphond op te leiden, dan zullen we beginnen met het maken van een plan hoe de hond gefinancierd gaat worden. Dit kan bijvoorbeeld door een verzoek in te dienen bij de WMO-afdeling van de gemeente waarin jij woont. 

Ook helpen we bij het zoeken naar een geschikte hond. Wij werken niet met vaste rassen, maar zullen samen in gesprek gaan om te kijken wat het beste bij jouw situatie en hulpvraag past. Hierin is ruimte om je rasvoorkeuren door te geven. Het is mogelijk om het traject te starten met een puppy, als ook met een hond die (jong) volwassen is.

Het laatste dat nog moet gebeuren voordat de hond in huis komt, is het maken van een opleidingsplan. Dit plan zullen we samen opstellen. Hierin komt te staan wat je hulpvraag is en hoe de hond je hierbij kan gaan helpen. Oftewel: wat zijn belangrijke dingen die de hond moet gaan leren en hoe gaan we die bereiken? Dit plan geeft een houvast gedurende het hele traject. Uiteraard zullen we regelmatig evalueren hoe het gaat en, indien nodig, het plan aanpassen zodat het weer klopt bij de huidige zorgvraag.  

 

Fase 2 // Trainingen

Vrouw loopt met bruine doodle hond over het strand.

Het trainen gaat beginnen! Het eerste levensjaar van de hond zal vooral in het teken staan van socialisatie, opvoeding en opgroeien. Dit zal de basis vormen voor een goede en stabiele hulphond. Afhankelijk van de ontwikkeling van de hond zal ergens tussen de 1-1,5 jaar de focus verschuiven naar het aanleren van de hulphondtaken. 

De trainingen zullen plaatsvinden bij jou thuis en relevante plekken in je omgeving zoals het station, de supermarkt en de plek waar je werkt. Hoe vaak de trainingen plaatsvinden passen we aan op de levensfase van de hond en waar jij behoefte aan hebt. Zo gaan wij bij sommige teams één keer per twee weken langs, en bij andere maar één keer per maand. 

Tussen de trainingsdagen door zijn wij uiteraard altijd bereikbaar voor vragen en problemen. 

Ook is het mogelijk om de hond tijdelijk of geheel intern door ons te laten opleiden. Dit zal altijd in goed overleg gebeuren, waarin de trainingsdoelen duidelijk opgesteld worden en we houden je op de hoogte hoe het met de hond gaat. 

 

 

Fase 3 //
Aan het werk

Zwarte labrador psychosociale hulphond ligt op schoot bij een vrouw

Na zo’n 2 jaar zijn jullie als team klaar voor het examen. Hier moet je niet zenuwachtig voor worden, want we zullen je niet vragen een examen af te leggen als jullie als team hier nog niet klaar voor zijn. Het is meer een moment waarop jullie kunnen laten zien hoe jullie als team werken. Hierna zijn jullie geslaagd als officieel psychosociaal hulphondteam en ontvangen jullie het hulphondenvest en hulphondenpasje en kunnen jullie samen op pad gaan.

Wij blijven uiteraard betrokken bij jullie en zijn bereikbaar voor vragen en problemen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de hond een nieuwe taak moet aanleren en je vragen hebt hoe je het moet aanpakken. Of heeft de hond na verloop van tijd toch wat moeite met een bepaalde oefening, dan kijken we samen naar een oplossing. Het blijft immers een hond, dus training zal altijd een rol blijven spelen. 

Eén keer per jaar is er een nazorgmoment. We kijken dan of jullie als team nog goed samenwerken, de hond er nog plezier in heeft, en of de hond medisch gezien gezond is om aan het werk te blijven. Daarna zijn jullie weer gehercertificeerd voor het komende jaar.

 

Contact

Neem contact met ons op!

maandag t/m vrijdag

9:00 – 17:00

Bel ons / stuur een (whatsapp)berichtje

06 227 095 68

Locatie

Wij werken overwegend binnen de Noordelijke provincies voor de teamtrainingen. Woon je verder weg en wil je toch via ons je eigen hond opleiden? Vraag naar de mogelijkheden.

Blindengeleidehonden die intern door ons getraind worden, worden door heel Nederland afgeleverd. 

E-mailadres

info@sfha.nl

Social media

Volg ons op Facebook en Instagram voor meer informatie, nieuws en leuke weetjes.