Blindengeleidehonden

Samen zelfstandig //

Bruine doodle met een blindengeleidehondentuig ligt in de bus

Blindengeleidehonden helpen hun geleiders om veilig te bewegen in de soms erg ontoegankelijke maatschappij. Het lopen met enkel een taststok vraagt veel energie en is belastend voor de polsen. Een geleidehond kan voor mensen met een visuele beperking een erg fijne oplossing zijn. De hond helpt bij het navigeren, en is ook een maatje voor zijn geleider.

Een geleidehond voor mensen met een visuele beperking wordt bij ons altijd intern opgeleid en plaatsen wij door heel Nederland.

Bij het opleiden van blindengeleidehonden komt veel kijken. Het is een traject dat ongeveer 2 jaar duurt. Het begint vaak met een puppy die uiteindelijk na uitgebreide training gematcht wordt aan een client. Als de klik er is, en na een uitgebreid afleveringstraject, kan het team samen zelfstandig op pad gaan.

Wij denken graag mee met de toekomstige geleiders, zodat wij de juiste hond bij de juiste persoon krijgen. Hoe beter de match, hoe beter het team.

Verderop op deze pagina kan je lezen hoe het traject van een blindengeleidehond eruit ziet.

Wil je meer informatie of je aanmelden voor een geleidehond neem dan contact met ons op. Dit kan via onze contactpagina: klik hier

 

 

Fase 1 //
Puppy gastgezin

Zwarte labrador puppy zit in het bos

Een blindengeleidehond begint meestal als puppy. Wij werken samen met verschillende fokkers en werken met verschillende rassen zoals onder andere labradors, golden retrievers, doodles en poedels. Hier is veel in mogelijk, maar uiteraard houden we altijd rekening met het karakter en de raseigenschappen van het specifieke ras.

Als de puppy’s oud genoeg zijn om het moederlijk nest te verlaten, worden ze geplaatst bij verschillende gastgezinnen. Deze bevinden zich door heel Nederland.

In het gastgezin leert de pup de wereld te kennen. Het is een hele belangrijke fase om een betrouwbare, stabiele geleidehond te worden. In deze periode staan socialisatie, opvoeden, groeien en enkele basisoefeningen centraal. Het gastgezin heeft de unieke taak om de pup te begeleiden, en doet dat uiteraard niet alleen. Zo zijn er op regelmatige basis puppylessen die gevolgd worden en zijn wij altijd bereikbaar voor vragen. Hierdoor heeft de hond een stabiele basis en de basiskennis die nodig is om een goede blindengeleidehond te worden. Ergens tussen de 1 tot 1,5 jaar is de hond zo ver om naar de volgende stap in zijn opleiding te gaan.

Zonder gastgezinnen kunnen wij geen blindengeleidehonden opleiden. Wij zijn hen daarom erg dankbaar voor alle tijd en liefde die ze steken in de puppies. Zij spelen een belangrijke rol in het leven van blindengeleidehonden in spé.

Lijkt het jou leuk om een puppy tijdelijk in huis te nemen om zo je medemens met een beperking te helpen? Neem dan contact met ons op: klik hier

Fase 2 // Trainingen

Golden retriever heeft een y-tuig blindengeleidehond en zit buiten.

Vanuit het gastgezin komt de hond bij één van onze trainers in huis te wonen om te beginnen aan het traject waarin hij/zij alle blindengeleidehondentaken gaat leren. 

Naast puppy’s hebben wij ook honden die via een zij-instroom binnen komen. Dit zijn honden die vaak geen puppy meer zijn, maar na uitvoerig testen wel blijken te beschikken over de kwaliteiten die nodig zijn om blindengeleidehond te worden. Deze honden hebben enorm veel plezier in hun carrièreswitch en pakken de training goed en vol plezier op. 

Alle honden worden eerst medisch gekeurd voordat ze blindengeleidehond kunnen worden. Zo worden onder andere de ogen en gewrichten gecontroleerd. Wij vinden het erg belangrijk dat we met gezonde honden werken en hun lichaam geschikt is voor dit fysieke werk.

De trainer maakt voor elke geleidehond een plan voor de trainingen. Elke hond heeft namelijk een eigen leertempo en verschillende sterke en zwakke punten. Hierdoor zal de nadruk van de training en de trajectduur per hond verschillen. Wij vinden het belangrijk dat een hond niet geforceerd wordt en op zijn eigen tijd en manier kan leren.

Voorbeelden van taken die blindengeleidehonden leren zijn:

– Aangeven van de stoep, stoplicht, bushalte of deur
– Om diepe gaten, losliggende stoepstegels en obstakels heen navigeren
– Oversteken weigeren in gevaarlijke situaties zoals het einde van het perron op het station
– Zoeken van een lege stoel in de trein, restaurant of wachtkamer

Naast de trainingen is er voldoende tijd voor de hond om gewoon even hond te zijn: er wordt met ze gewandeld en gespeeld, ze spelen met andere hondenvriendjes en mogen loslopen op geschikte plekken. Uiteraard worden ze ook flink geknuffeld en hebben ze een eigen plek in huis om in uit te rusten. 

Fase 3 //
Matching en aan het werk

Bruine doodle loopt in een wit geleidetuig over straat.

Als de hond ergens tussen de 2 à 3 jaar oud is, is hij bijna klaar. De hond loopt dan een examen waarin iemand ‘blind’ (vaak door middel van een geblindeerde bril) met de hond een route loopt. Dit wordt vervolgens beoordeeld op verschillende punten om ervoor te zorgen dat de hond écht klaar is voor het werk. Zodra de hond geslaagd is, is hij klaar om geplaatst te worden.

Wij plaatsen niet zomaar een hond bij elk persoon. Wij vinden het namelijk belangrijk dat er echt een klik is, want: hoe beter de band, hoe beter het team zal functioneren. Daarom werken wij met een zogenoemd ‘matchingsmoment’. Dit vindt vaak al plaats tijdens de trainingsfase. In bepaalde gevallen mag de hond ook een paar dagen logeren bij de client om te kijken of er een klik is. Er zal nog niet gewerkt worden, maar men kan wel samen wandelen en een band opbouwen. Onder begeleiding van ons wordt er een kleine route gelopen om te zien of de samenwerking goed verloopt. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat het wandeltempo van de hond past bij de client. Indien de hond en client positieve signalen geven, worden ze definitief gematcht.

Zodra de hond het examen goed heeft afgerond gaat het afleveringstraject beginnen. Wij leveren de hond af bij je thuis samen met alle belangrijke spullen en voer. Daarna komen wij zeer intensief langs om je te begeleiden in het samenwerken met de hond. We lopen vooral routes die voor jou belangrijk zijn, zodat we kunnen ondersteunen in het aanleren van veilige routes met de geleidehond. Als het goed gaat zal de frequentie van de huisbezoeken afnemen totdat we allemaal het erover eens zijn dat het goed gaat en begeleiding niet meer nodig is.

We blijven uiteraard altijd bereikbaar voor vragen en problemen.

Minimaal een keer per jaar zal er een nazorgmoment plaatsvinden. Hierin bespreken we of alles goed gaat, de hond nog plezier heeft in het werk en medisch gezond is. We vinden het belangrijk om nauw contact te hebben om problemen zoveel mogelijk te voorkomen.

De hond werkt ongeveer tot zijn 8e-10e levensjaar, afhankelijk van zijn gezondheid. Zodra de hond met pensioen gaat, wordt overlegd of de hond bij je mag blijven wonen. Zo niet, dan gaan wij op zoek naar een goede plek waar de hond kan genieten van zijn pensioen. Soms is dat bij een iemand in jouw omgeving (familie / vrienden) en kan je de hond nog regelmatig opzoeken. Het is soms ook een optie om de hond terug te laten gaan naar het gastgezin dat de hond als puppy heeft opgevoed of bij één van onze trainers. En soms gaat de hond naar iemand die zich heeft aangemeld voor een gepensioneerde geleidehond. 

Wil je meer informatie of je aanmelden voor een geleidehond neem dan contact met ons op:

Contact

Neem contact met ons op!

maandag t/m vrijdag

9:00 – 17:00

Bel ons / stuur een (whatsapp)berichtje

06 227 095 68

Locatie

Wij werken overwegend binnen de Noordelijke provincies voor de teamtrainingen. Woon je verder weg en wil je toch via ons je eigen psychosociale hulphond opleiden? Vraag naar de mogelijkheden.

Blindengeleidehonden die intern door ons getraind worden, worden door heel Nederland afgeleverd. 

E-mailadres

info@sfha.nl

Social media

Volg ons op Facebook en Instagram voor meer informatie, nieuws en leuke weetjes.